logo
Myy NettiFillarissa

Lapsen polkupyörän koon valinta

Julkaisupäivä
April 21, 2022
Lapsen polkupyörän koon valinta



Oikean kokoinen lapsen polkupyörä auttaa pyöräilyn oppimisessa


Polkupyörän käyttäjälleen sopiva koko on yksi tärkeimmistä huomioitavista seikoista mitä tahansa fillaria ostettaessa. Siinä tulee ottaa huomioon paitsi pyörän käyttötarkoitus, myös pyörän runkokoko ja rengaskoko. Erityisesti lapsen polkupyörää hankittaessa oikeaan kokoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä hyvän kokoinen pyörä tukee tasapainon ja pyöräilytaidon kehittymistä. Samalla sopivan kokoisella pyörällä ajaminen on lapselle turvallisempaa - lapsen on esimerkiksi hallittava jarrujen käyttö vaivatta ja ilman kurkottelua. 

Pyörän valinta riippuu paljon sen käyttötarkoituksesta ja pyöräilijän asettamista vaatimuksista ja toiveista. Lapsella pyörään saattaa liittyä toiveita esimerkiksi värin suhteen. Kun mukaan kriteeristöön tulee vielä hinta, saattaa sopivaa pyörää joutua hetken metsästämään - erityisesti jos se ostetaan käytettynä. Käytetty pyörä kun tulee vain yhdessä koko- ja värivaihtoehdossa! 


Pyörän kokotaulukoissa ja suosituksissa on valmistajakohtaista vaihtelua

Jos olet hankkimassa lapsellesi ensipyörää tai ostat pyörän netistä (jolloin sitä ei pääse kokeilemaan), kannattaa tehdä hieman taustatöitä mahdollisimman sopivan polkupyörän löytämiseksi. Eri pyörävalmistajat ja merkit listaavat kokoja (esim XS, S, Junior) hieman eri kriteerein. Samoin tietyn pituiselle tai ikäiselle suositellut pyöräkoot vaihtelevat listauksesta ja suosittelijasta riippuen. Ikäsuosituksissa on myös aina otettava huomioon, että saman ikäisiä lapsia on hyvin eri pituisia ja erilaisella rumiinrakenteella. Esimerkiksi jalkojen, käsien ja selän pituus saattaa vaikuttaa pyörän istuvuuteen yhtälailla kuin pyöräilijän kokonaispituus.

Alta löydät yhden kansainvälisesti usein käytetyn suuntaa-antava ikäsuosituksen pyörän rengaskoon mukaan:

Pyörän rengaskoko 12” - lapsen ikä 2-3 vuotta

Pyörän rengaskoko 14” - lapsen ikä 2-4 vuotta

Pyörän rengaskoko 16” - lapsen ikä 4-6 vuotta

Pyörän rengaskoko 20” - lapsen ikä 5-8 vuotta

Pyörän rengaskoko 24” - lapsen ikä 8-11 vuotta

Pyörän rengaskoko 26” - lapsen ikä 10 + vuotta


Pyöräily on hauska ja monipuolinen liikuntatapa koko perheelle

Pyöräily on hauska harrastus, liikuntamuoto ja kulkuväline. Hienoa pyöräilyssä on sen monipuolisuus, sillä pyöräily sopii monen ikäisille ja kuntoisille. Lapsi voi jo taaperoiässä harjoitella pyöräilyn alkeita erilaisilla tasapainopyörillä, joissa ei ole polkimia. Samalla pieni lapsi kehittää tasapainoaan ja koordinaatiotaan. Lapsen ensimmäinen varsinainen polkupyörä hankitaan usein tasapainoa helpottavien apupyörien kanssa. Tasapainon ja pyöräilytaidon kehittyminen on täysin henkilökohtaista, mutta kehitys voi olla nopeaakin, jos harjoittelua tulee paljon. Jo nuorena opittu terveellinen taito ja tapa pyöräillä ja liikkua jatkuu myös vanhempana. Se minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa! 

Siirry selaamaan lastenpyörien ilmoituksia tästä.

Recommended